Ülke Bazlı Raporlama (CBC MCAA) Yetkili Makam Anlaşması kapsamında Türkiye’nin bilgi paylaşacağı ve bilgi temin edeceği ülkeler

Yayınlanma Tarihi: 26 Ocak 2021



Özet: Daha önce duyurusu yapıldığı üzere Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması (CBC MCAA) Beyanı  3038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak 1.10.2020 tarihli mükerrer Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda Türkiye, Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşmasını 30.12.2019 tarihinden itibaren imzacı taraflarından birisi olup; CBC MCAA imza tarafı olan 89 ülke arasında yerini almaktadır. Türkiye, otomatik bilgi değişimine imkan veren ve CBC MCAA’yi yürürlüğe sokan aktivasyonlarını tamamlayarak OECD resmi internet sitesine göre 37 ülkeye  otomatik bilgi değişim sürecini başlatmıştır. Bununla birlikte OECD resmi internet sitesine göre Türkiye 47 ülkeden bilgi alacaktır. Bu durumda 26.02.2021 tarihine kadar uzatılan 2019 yılı ülke bazlı rapor beyanında; Nihai Ana İşletme veya vekil işletmenin Türkiye dışında olduğu Çok Uluslu İşletmelerin, Türkiye’de ülke bazlı rapor beyanı yapıp yapmayacağının tespitinde Türkiye’ye bilgi değişimi yapan ülkelerin listesine bakmak gerekecektir. Ayrıca Nihai Ana İşletmesi Amerika olan ve vekil işletme atamamış olan Grupların da Türkiye’de ülke bazlı rapor beyanı için hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Yine ana merkezi Katar’da olan ve vekil işletme atanmamış Grupların da Katar ile bilgi değişiminin 2020 hesap dönemi için başlayacağı için Türkiye’de beyan edilmesi gerekecektir.

Açıklamalar

Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması 3038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak 1.10.2020 tarihli mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanmış ve  Türkiye, Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşmasını 30.12.2019 tarihinden itibaren imzacı taraflarından biri sayılmıştır.

Yetkili Makam Anlaşması; aynı anlaşmanın 8. maddesinde yer alan bildirimlerin tamamlanması sonucu 37 ülke ile otomatik bilgi değişimine imkan veren ikili anlaşmalar yürürlüğe girmiştir. Buna göre, şu an itibariyle  Türkiye ; 37  ülkeye bilgi paylaşımı yapacak, 47 ülkeden bilgi alacaktır.  

Normal şartlar altında bilgi verilen ve alınan ülkelerin sayısının eşit olması beklenirken, şu an itibariyle Türkiye bilgi paylaşacağı ülkelerden sayı olarak daha çok ülkeden bilgi temin edecektir.  Bu  ülkeler Anguilla, Belize, Bermuda, Bulgaristan, Cayman Adaları, Kosta Rika; Nijerya, Katar (2020 den itibaren geçerli) , Romanya ve Turks ve Caicos Adaları’dır.

2019 yılı ülke bazlı raporların beyanı 26.02.2021 tarihine kadar uzatılmış olup  bu tarihe kadar 47 yerine MCAA tarafı olan tüm  ülkeler ile de aktivasyonların tamamlanması beklenmektedir. Yine de 47 ülke arasında olmayan ülkelerin, Amerika ve Katar merkezli Grupların da  Türkiye’de ülke bazlı rapor beyanları söz konusu olabileceği için Grupların gelişmeleri takip etmesi gerektiğini önemle dikkatinize sunmak isteriz.

 

Bilgi değişimi yapılacak ülkelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.oecd.org/tax/beps/country-by-country-exchange-relationships.htm

Saygılarımızla,