Türkiye’nin de Aralarında Bulunduğu 9 Ülke, Pillar 2 STTR Uygulamasını Kolaylaştırmaya Yönelik Çok Taraflı Sözleşme’yi (STTR MLI) İmzaladı

Yayınlanma Tarihi: 20 Eylül 2024



Türkiye’nin de Aralarında Bulunduğu 9 Ülke, Pillar 2 STTR Uygulamasını Kolaylaştırmaya Yönelik Çok Taraflı Sözleşme’yi (STTR MLI) İmzaladı

19 Eylül Perşembe günü, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülke (Barbados, Belize, Benin, Cabo Verde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Romanya, San Marino ve Türkiye), Pillar 2 STTR Uygulamasını Kolaylaştırmaya Yönelik Çok Taraflı Sözleşme’yi (STTR MLI) Paris’te imzaladı. 10 ülke ise (Belçika, Bulgaristan, Kosta Rika, Moğolistan, Portekiz, Senegal, Şeyseller, Tayland, Ukrayna ve Özbekistan) sözleşmeyi imzalama niyetlerini ifade etti.

Bu gelişme, gelişmekte olan ülkelerin Pillar 2 kurallarını yerel mevzuatlarına dahil etmeleri, Çok Uluslu İşletmelerin karlarını düşük vergili ülkelere kaydırmaya yönelik uygulamalarının frenlenmesi ve gelişmekte olan ülkelerin vergi gelirlerinin artırılması açısından önemli bir adım niteliğindedir.

Vergiye Tabi Olma Kuralı/STTR Kuralı

“Vergiye Tabi Olma Kuralı/STTR”, OECD’nin 8 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan “Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm” yaklaşımındaki İkinci Sütun’un (Pillar 2) içerdiği üç temel vergilendirme mekanizmasından biri olup, gelişmekte olan ülkelere ek vergi toplama hakkı sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Vergiye Tabi Olma Kuralı/STTR, karların kaynak ülkelerden düşük oranlı vergilerin uygulandığı ülkelere kaydırılmasını sağlayan grup içi ödemelerle ilgili yapıları hedeflemekte, ve bu çerçevede faiz, gayrimaddi hak/royalti, teminatlar veya finansal ödemeler, endüstriyel, ticari veya bilimsel ekipman için kira ödemeleri ve hizmet ödemelerinin kaynak ülkelerde en az %9 oranında stopaj yoluyla vergilendirilmesini öngörmektedir.

Örneğin, STTR kapsamındaki bir gelirin ödemeyi yapan kaynak ülkede %5 oranında stopaj vergisine tabi tutulduğu ve söz konusu gelirin geliri elde eden (mukim) ülkede %1 oranında nominal vergiye tabi tutulduğu durumda, ödemenin yapıldığı kaynak ülke STTR kapsamında, %3 oranında (%9 - %5 - %1 = %3) ek bir vergi uygulama hakkına sahip olacaktır.

Vergiye Tabi Olma Kuralı/STTR Sütun 2’yi oluşturan diğer kurallardan (“Gelire Dahil Olma Kuralı/IIR” ve “Yetersiz Vergilendirilmiş Ödemeler Kuralı/UTPR”) ve bu kurallara ilişkin gelir eşiklerinden bağımsız olarak uygulanacaktır. Ancak, Vergiye Tabi Olma Kuralı/STTR’nin uygulanabilmesi için ilgili mali yıl içinde kapsama giren ödemelerin toplamının 1 Milyon Euro'yu aşması gerekmektedir. 40 milyar EUR altında GSYİH’sı olan ülkeler için bu sınır 250 bin EUR olarak uygulanacaktır.