2025/1 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı

Yayınlanma Tarihi: 23 Haziran 2025



2025/1 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı

29.05.2025 tarihli ve 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ın uygulanmasına ilişkin 2025/1 Sayılı Tebliğ, 21 Haziran 2025 tarihli ve 32933 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Tebliğ ile birlikte;

  • 20/06/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/1 sayılı Tebliğ,
  • 15/03/2018 tarihli ve 30361 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2018/11201 sayılı Cazibe Merkezleri Programı Tebliği
    yürürlükten kaldırılmıştır.

İlgili Tebliğ Kapsamında Önemli Değişiklikler ve Düzenlemeler

Teşvik Belgesi Müracaatında aranacak belgeler genişletilmiş ve detaylandırılmıştır.

  • Teşvik mevzuatında daha önce iç genelgelerle talep edilmeye başlanılan işyeri açma ve çalışma ruhsatı, kapsamı Genel Müdürlükçe belirlenecek yatırımlar için zorunlu hale getirilmiştir.
  • Daha önceki uygulamalarda genellikle, 250 milyon TL ve üzeri imalat yatırımları için talep edilen fizibilite raporu, yeni düzenleme ile 1 milyar TL ve üzerindeki yatırımlar için zorunlu hale getirilmiştir.

Teşvik Belgesi Başvurularının Değerlendirilmesi

  • Eksik belgeler olması halinde, yatırımcıya bildirim yapılır. Bildirim içerisinde süre belirtilmemişse, eksiklerin tamamlanması için süre 30 gündür.
  • Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında başvurusu devam eden projeler, yatırımcının talebiyle birlikte, başvuru tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Sektörel Teşvik Sistemi kapsamında değerlendirilebilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde, önceki destekler revize edilebilecektir.

Bu kapsamda, Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında ki projelerin değerlendirilmesini bekleyip, yatırımcının zaman kaybetmesini önleyecek bir adım atılmış bulunmaktadır.

Teşvik Belgesi Kapsamında Değerlendirilmeyen Harcamalar

Tebliğin 9. maddesi uyarınca:

  • Müracaat tarihinden önce yapılmış yatırım harcamaları teşvik kapsamında değerlendirilmeyecektir.
  • Turizm ve sağlık yatırımlarında, belirli demirbaş ve ekipmanlar, yangın söndürme sistemleri, soğutma sistemleri vb. hariç makine ve teçhizatlara listelerde yer verilmeyecektir.
  • Aynı kısıtlama eğitim, kreş ve gündüz bakım evi yatırımlarında da geçerlidir.
  • Kur farkı ve faiz giderleri, yalnızca sabit kıymetin aktifleştirme tarihine kadar maliyete intikal eden kısmı yatırım harcaması olarak kabul edilecektir. Bunun dışında kalan kısmı yatırım harcaması olarak kabul edilmeyecektir.

Bazı Yatırımlarda Aranan Özel Nitelikler (Madde 10)

·        GES yatırımlarında, güneş panellerinin üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya bir öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurtiçinde üretilmiş bir hücreden üretilmiş olması ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemlerinin yurt içinde üretilmiş olması gerekmektedir.

·        RES yatırımlarında, kanat ve kulelerin yurt içinde üretilmiş olması, 1/1/2026 tarihinden itibaren yapılacak teşvik  belgesi müracaatlarında ise kanat, kule, jeneratörün veya naselin jeneratörünün yurt içinde üretilmiş olması gerekmektedir. Fakat tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce YEKA ihaleleri sonucu sözleşme hakkı kazanan ve bu tarihten önce ön lisans ve lisans almış RES yatırımlarında bu şartlar aranmayacaktır.

       Veri Merkezi yatırımlarında, TS EN 50600 standardı kapsamında Kullanılabilirlik Sınıfı 3 (AC:3), minimum Koruma Sınıfı 4 (PC:4), minimum Enerji Ayrıntı Seviyesi 3 (GL:3) olan TSE Veri Merkezi Tasarım Belgesinin sunulması gerekmektedir. Teşvik belgesine konu veri merkezinde kısmi hesaplama yapılmayan tam doluluk oranında “Güç Kullanım Etkinliği (PUE)” değerinin azami 1,65 olması ve en az 2 telekom operatörüne ait fiber optik kablonun sonlanması gerekmektedir. (Yürürlükten kaldırılan 2012/1 sayılı Tebliğde minimum AC:3, PC:3 ve GL:2 olan TSE veri merkezi tasarım belgesi şartı aranmaktaydı.)

  • Bulut Hizmeti Sağlayıcılarının yapacağı asgari 200 milyon TL yatırımlarda, bilgi teknolojisi ekipman ve yazılım yatırımlarının kurulacağı veri merkezlerinin TSE Veri Merkezi Operasyon Belgesi bulunması ve bu veri merkezlerinde en az 2 telekom operatörüne ait fiber optik kablonun sonlanması zorunludur. Bu yatırımlar ile kurulacak altyapı birden fazla veri merkezinde yer alabilecektir.
  • Elektrikli araçlar ve elektronik cihazlar için şarj istasyonlarının işletilmesine yönelik yatırımlara, teşvik belgesi düzenlenebilmesi için her bir ünitenin asgari 120 kW hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekmekte olup,  1/1/2026 tarihi itibarıyla teşvik belgesi kapsamında temin edilecek ünitelerin yurt içinde üretilmiş olması gerekmektedir.

Stratejik Hamle Programı

Tebliğin 12. maddesi ile programın uygulama esasları detaylandırılmış, Ek-1'de desteklenecek yatırım konuları listelenmiştir.

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi Ödemeleri

Tebliğin 25. maddesinde, mücbir sebep ve fevkalade hâl durumları düzenlenmiş, bu durumlarda gerçekleştirilemeyen yatırımlara sağlanan desteklerin geri alınmayacağı ancak durdurulacağı belirtilmiştir.

Tamamlama Vizesi

  • Teşvik belgesi süresi bittikten sonra en geç 3 ay içinde, ETUYS sistemi üzerinden başvuru yapılmalı, Tebliğin 4 no’lu ekinde belirtilen belgeler sisteme yüklenmelidir.
  • Elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımlar hariç bütün yatırım konularında geçerli olmak ve daha önce Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanmak üzere,

       50–100 milyon TL arası yatırımlarda serbest muhasebeci mali müşavir, 

       100 milyon TL ve üzerindeki yatırımlarda yeminli mali müşavir tasdikli Tebliğin Ek-5’inde belirtilen formatta hazırlanmış rapor talep edilmektedir.

Daha önceki kararlara ilişkin uygulama

Bu Kararın yürürlüğe girmesinden önce düzenlenmiş teşvik belgelerine ilişkin uygulamalara, söz konusu belgelerin dayandığı karar ve ilgili diğer düzenlemeler çerçevesinde devam edileceği belirtilmiştir.

Saygılarımızla,