2514 Saylı İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın Uygulanması

Yayınlanma Tarihi: 02 Haziran 2020



Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından 29.05.2020 tarihli ve 54582523 sayılı 2514 Saylı İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın Uygulanmasına İlişkin yazı yayımlanmıştır.

Söz konusu yazıda Bakanlığa intikal eden olaylardan 11.05.2020 tarihinde İGV beyanı yapılmadan tescil edilmiş olan beyannamelerle alakalı yapılacak ek tahakkuk ve ceza uygulaması hususunda gümrük idarelerinde bazı tereddütlerin yaşandığı belirtilmiştir. Konuyla ilgili alınan önlemlere ilişkin kararlar aşağıda belirtilmiştir.

Ø  Kararın Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmış olması, söz konusu İGV tutarlarının BİLGE Sistemine de Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla eş zamanlı olarak tanımlanamamış olması, dolayısıyla yükümlülerin söz konusu Karardan beyannamelerini tescil ederken haberdar olmamaları nedenleriyle , 11.05.2020 tarihinde tescil edilen ve BİLGE sistemi tarafından İGV hesaplanmamış olan beyannameler için söz konusu Karar uyarınca ek tahakkuk düzenlenmesi, ancak söz konusu ek tahakkuklarla alakalı olarak ayrıca cezai bir işlem yapılmamasına karar verilmiştir. 

Ø  BİLGE sistemi tarafından İGV hesaplanmasına rağmen İGV beyan edilmeden tescil edildiği tespit edilen beyannameler için ise hem ek tahakkuk hem de cezai işlem yapılması uygun bulunmuştur.

Söz konusu yazıyı Bültenimiz ekinde bulabilirsiniz.

Saygılarımızla bilgilerinize sunarız.

Bülten kapsamı konularda ek bilgiye ihtiyaç duymanız halinde (212) 316 60 00 / 6162 numaralı telefondan ya da mpalaoglu@kpmg.com elektronik posta adresinden Murat Palaoğlu ile irtibat kurmanızı rica ederiz.